Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Κριτικές βιβλίων -Μέρος 1ο-

α)Πηνελόπη Δέλτα-Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου

Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν μια ελληνίδα συγγραφέας, που έγραφε εκπληκτικά και μάγευε αναγνώστες κάθε ηλικίας. Είναι συγγραφέας του δημοφιλούς βιβλίου "Ο μάγκας".
Άλλα βιβλία που έχει γράψει η ίδια είναι:
Για την πατρίδα,Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου, Στα μυστικά του βάλτου, Τρελαντώνης κ.α.

Στο συγκεκριμένο "βιβλιοκείμενο", θα μιλήσω για το βιβλίο "Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου". Για μένα προσωπικά είναι ένα εκπληκτικό έπος, που με καθήλωσε κυριολεκτικά στην καρέκλα μου. Για όποιον αγαπάει τις ιστορίες που εξυμνούν κατορθώματα, είναι ένα ιδανικό βιβλίο. Επίσης ο σκελετός του είναι ιστορικά σωστός και μπορώ να πω ότι είναι και πολύ γερός. Σε κάποια σημεία, είναι βίαιο, όχι όμως σε σημείο που δεν αντέχεται. Οι περιγραφές της Πηνελόπης Δέλτα είναι πολύ πετυχημένες για αυτό και καθηλώνεσαι. Διηγείται τις ιστορίες δύο νέων, που υπήρξαν σαν αδέρφια από πολύ μικρά. Αυτοί οι νέοι, τάζονται στον αυτοκράτορα, μετά από την άγρια σφαγή των γονιών τους και των φίλων τους μπροστά στα μάτια τους από Βούλγαρους. Η ζωή τους γίνεται μία περιπέτεια, και αυτή παρακολουθούμε, ακολουθώντας ταυτόχρονα και όλη την ιστορία που αφορά τον Βουλγαροκτόνο όταν αντιμέτωπιζε τους Βούλγαρους. Ταυτόχρονα ξετυλίγεται και μια ιστορία αγάπης, η οποία αφορά και τους δύο φίλους. Μία αγάπη που θα τους αναγκάσει να χωριστούν.
Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε. Σας το προτείνω χωρίς ενδοιασμούς.

β)Φίλιπ Μπαρμπώ-Ο τυφλοπόντικας

Όχι δεν μιλάει για έναν τυφλοπόντικα. Είναι μεταφορά.
Σε ένα ιδιωτικό σχολείο, κάπου στη Γαλλία, η τάξη των "κούτσουρων" όπως παρουσιάζει ο ίδιος ο αφηγητής(που είναι ένας από τους μαθητές). Παιδιά που δε συμπαθούν το σχολείο και κάνουν τη ζωή μαρτύριο κάθε καθηγητή. Ποτέ δεν έκλεισε καθηγητής χρόνο μαζί τους. Μέχρι που μια μέρα, έρχεται ένας καινούριος καθηγητής, κοντούλης με γυαλάκια, που μοιάζει με τυφλοπόντικα. Είναι περίεργος. Σα να τους τραβάει να διαβάσουν. Κάνει το μάθημα ευχάριστο και κάνει την ζωή των παιδιών ονειρεμένη. Συμμετέχει μαζί τους και είναι ο δάσκαλος καθοδηγητής. Τα παιδιά δένονται μαζί του και σύντομα τον λατρεύουν. Πλέον δεν είναι για αυτούς ο "μπαμπούλας" της τάξης αλλά ένας φίλος. Ένα πολύ όμορφο βιβλίο, που αξίζει να διαβάσετε. Εγώ το αγάπησα. Ο δάσκαλος αυτός μου θύμιζε αυτόν που είχα στο δημοτικό. Που σε έκανε να αγαπάς το μάθημα. Μικρό βιβλιαράκι, εύκολο στο διάβασμα. Ακόμα και αν δεν είστε βιβλιοφάγοι θα το φχαριστηθείτε.

γ)Λίνα Καπετανάκη-Όχι κάνετε λάθος

Ένα χιουμοριστικό βιβλίο που διηγείται ένα μωρό. Η ζωή του, όπως τη βλέπει, με έναν τρόπο αθώο και αστείο. Εντυπώσεις, συναισθήματα, απορίες για τον ανθρώπινο κόσμο, πράγματα που ίσως όλοι μας θα έπρεπε να συλλογιστούμε. Η ζωή του μωρού μέχρι το γυμνάσιο, το ακολουθούμε και γελάμε με τα παθήματά αλλά και τον τρόπο του να καταλαβαίνει τα πράγματα. Προσωπικά, με έκανε να γελάσω απίστευτα, και να σκεφτώ πώς και εγώ, έτσι τα έβλεπα, και μερικές φορές, ακόμα, τα βλέπω έτσι αθώα. Όλοι μας έτσι τα βλέπουμε κάποιες φορές. Όταν δεν τα καταλαβαίνουμε, όταν δε μας τα εξηγούν. Αξίζει να το διαβάσετε. Θα σας φτιάξει το κέφι. Μικρό βιβλίο, εύκολο στην ανάγνωση, κυλάει γρήγορα και κυρίως, κεφάτο.

δ)Μαριλένα Κουτσούκου-Σ'αγαπώ με e-mail

Ένα κορίτσι, νέο, φρέσκο, με όνειρα, που όμως την καθηλώνει το αναπηρικό καροτσάκι. Μια αδερφή που προσπαθεί να αγνοήσει το πρόβλημα της αδερφής της και προσπαθεί να ζήσει τη ζωή της. Μια μέρα συναντάει ένα παιδί, μαζί με τους φίλους της, που είναι ο τύπος που ψάχνει. Αυτό το παιδί την φλερτάρει όμως ταυτόχρονα σκέφτεται και την κοπέλα που έχει γνωρίσει από το ίντερνετ. Η Νεφέλη(η κοπέλα που βρίσκεται στο καροτσάκι), έχει εκτιμήσει έναν ιντερνετικό της φίλο, και περιμένει κάθε φορά με ανυπομονησία κάθε του mail. Η συνέχεια στο βιβλίο. Και μπορώ να πω ότι είναι και πολύ όμορφη. Ένα βιβλίο, που εκφράζει την εφηβική φύση με έναν μοντέρνο τρόπο(βέβαια δεν είναι και τόσο μοντέρνος τώρα πια). Μου άρεσε και πιστεύω πώς θα αρέσει και σε σας επίσης.

ε)Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ- Ο μικρός πρίγκιπας

Ο μικρός πρίγκιπας. Ένα βιβλίο, πολυακουσμένο και πολυδιαβασμένο. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει για αυτό. Για μένα, είναι ένα βιβλίο μοναδικό, που με άγγιξε πραγματικά. Ένα βιβλίο, γεμάτο κρυμμένα νοήματα, που ο καθένας μας τα ερμηνεύει διαφορετικά. Και στο τέλος καταλήγουμε όλοι στο ίδιο. Ένα βιβλίο, που μοιάζει με παραμυθάκι, και ακόμα και αν κάποιος δεν καταλάβει τα νοήματα, τουλάχιστον θα έχει διαβάσει κάτι τρυφερό και όμορφο. Αναζητήστε τα νοήματα στις σελίδες και στις αράδες του βιβλίου. Προσπαθήστε να το κατανοήσετε. Το διάβασα στα 12 μου, και το κατάλαβα με έναν δικό μου τρόπο. Από τότε το διαβάζω ξανά και ξανά, και κάθε φορά συναντάω και κάτι καινούριο. Κάτι που το ερμηνεύω διαφορετικά. Όμως ποτέ δεν παύει να με αγγίζει αυτό το βιβλίο, και να με κάνει να θέλω να συναντήσω τον Μικρό Πρίγκιπα. Νομίζω ότι πραγματικά αξίζει. Πραγματικά. Μικρό, ευανάγνωστο και κυλάει γρήγορα. Μοιάζει με παραμυθάκι, κατάλληλο και για μικρότερα παιδιά. Μα και για μεγάλους.

2 σχόλια:

Σελήνη είπε...

"Αντίο, είπε η αλεπού. Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Να βλέπεις καλύτερα με την καρδιά. Ω! Αυτό που είναι πραγματικό δεν το βλέπεις με τα μάτια."
Υπέροχο βιβλίο, μοναδικό...
Και ο Καιρός του βουλγαροκτόνου θυμάμαι μου είχε αρέσει πολύ.

Walker είπε...

Είναι πολύ ωραία βιβλία....Και τα δύο. :)

Αυτοκρατορικός Τζιτζικοπεταλωτής

Έπεα Πυρόεντα