Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου 2008

Σε σαράντα πέντε(45) λεπτά είναι έξι(6) Δεκεμβρίου. 6 Δεκεμβρίου. Πέρασε ένας χρόνος. Και ούτε που το καταλάβαμε. 6 Δεκεμβρίου 2008. Άκαρδος μπάτσος σκότωσε έναν έφηβο 16 χρονών(δεν έχει σημασία η ηλικία. Ήταν μόνο ένα παιδί). Ακούστηκαν πολλά. Πώς το παιδί και η παρέα του ήταν μεθυσμένοι και βρίζαν άσχημα τους μπάτσους. Ότι πέταξαν μπουκάλια. Ότι βριστίκαν άσχημα. Άλλοι λένε ότι οι μπάτσοι έβριζαν και έκαναν χειρονομίες. Άλλοι είπαν πώς τα παιδιά ήταν αναρχικοί από τους χειρότερους. Πολλά ακούστηκαν όμως κυριάρχησε η γνώμη πώς ήταν ένα παιδί που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Μπορεί να παραφέρθηκε, όμως ήταν παιδί. Και ποια η τιμωρία του που παρασύρθηκε; Να πεθάνει πριν καλά καλά προλάβει να ενηλικιωθεί. Πριν καν φτάσει να αγγίξει, και το τονίζω να ΑΓΓΙΞΕΙ έστω, τα όνειρά του. Πριν προλάβει να μπει στη διαδικασία να αποφασίσει τι θα κυνηγήσει. Ναι, δε διαφώνω. Δεν είναι όλοι οι μπάτσοι σαν κι αυτόν. Όμως η πλειοψηφία είναι. Γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται αν οι εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί πληρούν τις αξίες που πρέπει να έχουν. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν έχουν μάθει να σέβονται κάποια πράγματα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ηθική τους. Και όσοι ενδιαφέρονται, δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν κάτι. Γιατί είναι λίγοι. Έτσι, αυτοί που όλοι νομίζουμε ότι μας φυλάνε, αυτοί μας κυνηγάνε. Έχουμε καταντήσει να τους φοβόμαστε. Δεν είναι όλοι έτσι. Όχι. Όμως η πλειοψηφία είναι συντριπτική. Δεν είναι δυνατόν να φοβόμαστε το σώμα που δημιουργήθηκε για να μας προστατεύει. Δεν είναι δυνατόν η μάνα μου να φοβάται στο σύντομο μέλλον, να με αφήσει να περάσω από τα Εξάρχεια, μήπως και με πάρει η σφαίρα του αστυνομίκου που οφείλει να με προστατέψει. Όχι.

Η περασμένη χρονιά πέρασε γεμάτη καταλήψεις. Μέχρι και στην ευρωπαϊκή τηλεόραση βγάλανε τα ρεζίλια μας. Μέχρι και ευρωπαίοι φοιτητές κάνανε καταλήψεις. Μια κυβέρνηση έπεσε από το περσινό περιστατικό. Φέτος, φοβούνται τις καταλήψεις. Τις διαδηλώσεις. Τις φοβούνται. Αλλά το μόνο που κάνουν για αυτές, είναι να προσπαθούν να τις αποφύγουν. Συζητάγαν να κλείσουν τα σχολεία τώρα, τάχα μου για την γρίπη. Δεν το κάνανε. Προσπαθούν να τις αποφύγουν. Όχι να τις εξαλείψουν. Ανανέωσε ρε Γιώργο το αστυνομικό σύστημα. Φτιάξε ότι φταίει για τα περσινά. Αλλά όχι. Πρέπει να αποφύγεις. Όχι να επιδιορθώσεις. Ποτέ. Έτσι λοιπόν, θα περάσουμε ένα διάστημα με καταλήψεις, διαδηλώσεις, εξάρσεις αναρχικών, όμως πάλι δε θα γίνει τίποτα. Απλά τα ματ θα αυξηθούν στα Εξάρχεια και οι εκπαιδευτικοί θα τραβάνε τα μαλλιά τους. Μέχρι να περάσει η "κρίση" των ημερών και να θυμηθεί ο κόσμος ότι έχουμε Χριστούγεννα. Σκέφτηκες Γιωργάκη, και οι πολιτικοί γύρω σου, ότι αυτό το παιδί θα μπορούσε να είναι δικό σας; Αλλά όχι. Τα δικά σας δε γυρνάνε σε τέτοιες βρωμογειτονιές. Έχω και χειρότερο. Αλλά καλύτερα να το κρατήσω για τον εαυτό μου.

Πάντως, συνεχίζω να ελπίζω, ότι η θυσία του παιδιού δεν πήγε χαμένη. Κάποιοι ξύπνησαν, και εντάσσονται και αυτοί στον αριθμό των ανθρώπων που στο τέλος, θα αναστρέψουν ότι άσχημο έχουμε στην κοινωνία μας. Ελπίζω. Ούτως ή άλλως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.....

2 σχόλια:

Irene. είπε...

Δεν πιστευω καμια απο τις λεπτομερειες που λεει και πιθανοτατα βγαζει απο το μυαλο της η καθε κουτση Μαρια. Μενω στο αποτελεσμα.
Γοσυταρω τρελα τις ειρηνικες διαδηλωσεις, και σιχαινομαι τους βανδαλισμους. Για να δειξουμε οτι ο κοσμος δεν ξεχνα ρε μουνοπανα, δεν χρειαζεται να σπαμε μαγαζια, ουτε τιποτα τετοιο. Ειρηνικα πραγματα, απλα.
Εν τω μεταξυ (σ' εμας δεν εγινε τιποτα σημερα, γιατι αυτη την εβδομαδα δεν παμε σχολειο, ΓΟΥΡΟΝΟΓΡΙΠΗ, ΧΕΛ ΓΙΕΑ!), μου εχει κατσει καπως που ακουσα οτι κλεισανε σχολεια ως ενδειξη πενθους. Χελοου, σαν ΧΘΕΣ πεθανε το αδικοχαμενο παιδι, οχι σαν ΣΗΜΕΡΑ! Δεν ξερω, μου φαινεται οτι αν κλεισανε γυμνασια, θα κλεισανε απο τους γκομενους και απο τα τσουλια του σχολειου, τα οποια ειδανε σε ενα ζαπινγκ φωτο του Αλεξη στις ειδησεις, και σου λεει εδω ειμαστε! Χανουμε μαθημααα! Γιουχουυ! Και πες ντακς, εκλεισε, τα υπολοιπα παιδακια δεν θα ενδιαφερθουν, δεν θα πουν οτι μπραβο που εγινε αυτο, μπραβο για αυτη την ενδειξη πενθους, αλλα θα λενε "γιουπιιι!!! χασαμε το διαγωνισμα ιστοριας!!!". Ελεος, γι' αυτο ειμαι καπως απεναντι σε ολες αυτες τις φασεις σχολειων, γυμνασιων κυριως που εδω και 3 χρονια εχω μαθει πολυ καλα τι παιζει.
Μαρια μου, μην περιμενεις απο κανεναν Γιωργακη καμια αλλαγη.
Ο Τζορτζ ειναι σε αλλη φαση τωρα, ακομα κανει παρτι που εφαγε τον πρωταθλητη του προ. http://1.bp.blogspot.com/_MrdWO02quAA/Spi362VTM7I/AAAAAAAAKiw/Bd1UQ9A_u2Y/s400/ΓΙΩΡΓΟΣ+ΣΚΙΤΣΟ.jpg
Τα μυαλα μας πρεπει να αλλαξουν και δεν ξερω ουτε ΠΟΤΕ, ουτε ΠΩΣ.
(-Λουκρητια)

Walker είπε...

Άστο καλό λέω και γω ποιος είναι!
(Κόψτο αυτό το Μαρία μου ανάβεις λαμπάκια :P)

Καλά εμείς σκοτωθήκαμε στις αποχές(τη Δευτέρα), και μαζεύαμε και υπογραφές τάχα μου. Εν τω μεταξύ το τμήμα μας δε συμμετείχε στην αποχή της τρίτης γυμνασίου γιατί γράφαμε και δεν είχαμε καμία όρεξη να το γράψουμε σήμερα ή αύριο. Ήδη μας έχουνε ταράξει.

Αυτοκρατορικός Τζιτζικοπεταλωτής

Έπεα Πυρόεντα